Grilovaní v zimě

S grily Weber je grilování jedna velká radost. Nejen grilování na grilech Weber je jednoduché, intuitivní, ale hlavně nikdy negrilujete sami, nebo jen sami pro sebe. Grilování se obvykle spojuje s návštěvou přátel či rodinným setkáním, kdy se člověk chce bavit, radovat se, oslavovat ak tomu se i dobře najíst.

S příchodem podzimu a zimy však lidé v Slovenský městech a vesnicích grilují méně a méně. A to je velká škoda. V mnoha zemích lidé už praktikují celoroční grilování. Například v takové Kanadě, kde mají zimní období podstatně delší, než je tomu u nás.

Nenechte se tímto studenějším obdobím roku okrádat o krásné zážitky při grilování. Vždyť padající sníh, hrající děti, svařené víno či punč ak tomu rozpálený gril mají také své nezanedbatelné kouzlo. Připravte takto svým přátelům skvělou hostinu, která rozehřeje tělo i duši.

Rádi bychom Vám proto k tomuto pomohli několika tipy a trikmy.

Před grilovaním

- Bezpečnostní prohlídka - při použití plynového grilu pořádně prohlédněte všechny hořáky a trysky. Pavouci jsou známí díky svým sítím, které omezují tok plynu.
- Teplé oblečení - určitě se teple oblečte, ovšem pozor na šály a jiné visící látky, které by se vám mohly od grilu chytit. Rukavice doporučujeme takové, aby umožňovaly snadný pohyb prstů nebo použijte rukavice s odnímatelnými konečky prstů.
- Umístění grilu - gril umístěte na místo, kde nefouká vítr. Dbejte na to aby gril nebyl v okolí hořlavých materiálů.
- Samotné grilování - raději vybírejte z receptů, kde není třeba velké kusy masa. Také je lepší použít zeleninu, která je rychle uvařená. Velké kusy masa se déle připravují a také déle grilují. Pozn: v zimě trvá grilování trochu déle.
- Palivo - mějte připraveno dostatek briket nebo plynu, aby Vám náhodou palivo nedošlo. Propan má v zimě trochu lepší vlastnosti hoření než propan - butan. Pokud máte tu možnost zvolte právě propan. A také skladujte plynové láhve někde v teple, ale zároveń v dobře odvětrávané místnosti, než přímo venku.
- Olej - před zapálením potřete rošt olejem. Nebude docházet k častému přilepování potravin.
- Zapálení a předehřátí - u grilů na brikety nebudete mít problém se zapálením. Problém by mohl nastat u plynových grilů. Proto neotáčejte uzávěr plynové láhve úplně na doraz, zapalte gril a pak můžete uzávěr více otevřít. Gril pořádně předehřejte. Toto také může zabrat více času než obvykle.

Během grilování

- Víko - pro co nejlepší udržení tepla uvnitř grilu je důležité mít gril zavřený tak dlouho jak je to možné. Odhánějte zvědavců a sami odolejte nutkání se na grilované potraviny dívat. Přece jen to při nižších teplotách bude trvat delší dobu.
- Znak grilování - iv zimě se dá na steaky aplikovat "quadrillage", což je na mase vypálena mřížka. Stačí mít gril pořádně rožhavený na vysokou teplotu, položit na rošt steak, vyčkat 90 sekund, otočit steak o 45 ° a opět 90 vteřin počkat. Vznikne tak na mase klasická mřížka.
- Grilovací náčiní - doporučujeme používat delší lopatku nebo kleště, místo vidlice. Nechcete přece, aby Vám šťáva z masa vytekla.
- Nehrajte si s tím - odolejte nutkání nahlížet dovnitř grilu a také nutkání častějšího otáčení masa. Dopřejte grilování extra čas. - Přímé a nepřímé grilování - jak již bylo řečeno, jsou lepší recepty s menšími kusy masa. Ale takový americký krocan, hovězí Wellington nebo grilované žebra jsou také výbornými a chutnými jídly na vánočním stole. Bude to chtít však trochu více práce, více času a určitě i více svařeného vína na zahřátí!
- Instantní teploměry - pokud vlastníte některý z teploměrů Weber, doporučujeme ho použít. Budete si tak jisti, že maso má uvnitř teplotu, kterou tam chcete mít. .

Po grilování

- Jídlo - je třeba dopřát hotovému jídlu trochu odpočinku. Je to velmi důležitý krok - šťávy v mase se musí vyrovnat. Dobrou pomůckou Vám může být hliníková fólie, která teplo dobře uchová.
- Čištění - dokud je gril horký, je vhodné jej vyčistit, abyste příště neměli ještě více práce. Doporučujeme použití teplovzdorné rukavice a dobrou ocelový kartáč na čištění. Během doby, co se budete věnovat čištění grilu, se vyrovnají všechny šťávy a jídlo bude připraveno k podávání.
- Ochrana - nechte gril vychladnout. Pak potřete vyčištěný rošt trochou rostlinného oleje, vyčistěte odkapávací nádobu od zbytku šťáv, tuků a drobků. Až gril vychladne, zakryjte ho do ochranného obalu.

To hlavní nakonec : Dobrou chuť !

Nákupní košík
Blogy o vaření
Newsletter